Det bobler omkring os

Kan I huske, da I som børn legede med sæbebobler? Der er noget næsten magisk over sæbebobler. Man dypper ringen i sæbe.Dypper ringen i sæbe, blandet af det helt rette forhold af vand, sæbe og glycerin. Man kigger på spændingsfladen, der glinser i alle regnbuens farver. Og så puster  man lige så forsigtigt.Hvor stor kan jeg blæse den denne gang? Man puster videre. Og videre. Det fryder ens barnlige sjæl. Se mig, se hvor stor den er nu. Sommersolstrålerne får det til at glimte og glitre i boblen, der vokser og vokser. Og vokser og… pang! Da sprang den! Og efterlader kun et fedtet spor i ansigtet på en, og svien i øjet af sæben. Øv!

 

Verdens bobler

Sådan er det at blæse sæbebobler. Langt alvorligere er de andre bobler vi oplever i verden. Vi har i de senere år set en hel række bobler, it-bobler, boligbobler, kulturbobler, nyhedsbobler, mobbebobler, statusbobler, onlinebobler, videnskabsbobler. Bobler opstår, når rigtig mange mennesker handler ens, når de vil det samme, og vil have mere af det. Eller sagt på en anden måde: Hvis vi alle handler efter hvad vi tror, at de andre tror er godt og rigtigt. Det er sådan en lemming-effekt. Man deponerer al fornuft og lader følelse og fornemmelse styre. Ofte i kombination med grådighed. Men er der noget galt med det? Ja, det er er, af flere grunde.

For det første jager det os. For det andet kan det føre os ad h… til, når fornuften sættes ud af spil.

- Har I prøvet at gå mange mennesker i flok? Så ved i også, at så går man bare, følger med, fordi man tror, at de der går foran en, ved, hvor vi er på vej hen. Pludselig står vi alle et eller andet underligt vildfarent sted.

- Eller man kører forbi en butik nede i byen en dag og ser en lang kø foran butikken, og kaster straks bilen ind på nærmeste parkering, for selv at tage plads i køen. Indtil man opdager, at det er hundefoder, der er spotpris på. Og jeg har ingen hund!

I kender selv talrige andre eksempler på situationer, hvor vi bare blindt følger strømmen, og måske køber mere mel eller gær end vi nogensinde ville få brug for..

Vi taler meget om hvor stresset en nation vi er. Hvor travlt vi har, hvor jagede vi er. Hvorfor mon vi oplever det sådan? Jeg mener… 37 timers arbejdsuge, 6-7-8 ugers ferie. Hvorfor så al den stress? Fordi vi jager bobler. Hvem har bildt os ind, at lykken bor i at have to biler i en husholdning? Hvem har overbevist os om at huse skal være så store, at vi dårligt kan finde hinanden i dem? Og selvom man hverken har bil eller stort hus, er der måske andre bobler vi jager. Nyhedsbobler, anerkendelsesbobler, informationsbobler, magtbobler.

 

Begynd  hver dag rigtigt

Hvad er det første du gør, når du står ud af sengen om morgenen? Tjekker dine likes på Facebook? Tjekker nyhederne for at høre hvor verden har bevæget sig hen i nattens løb. Radio, tv. Eller henter avisen for at få nyhederne? Eller tjekker du dine aktiekurser? Eller skynder dig af sted på arbejde, for ”der skal jo tjenes penge.” Er det at være lyksalig og have en fredfyldt sjæl? Lad os vende tilbage til evangeliet. Det er altid godt, når man er kommet for langt ud.

”Din tåbe, i nat kræves dit liv af dig.” Det er en barsk evangelietekst, synes I ikke. Den gibber i én. Men det er er jo rigtigt, at der tit skal tales med store bogstaver til os, før vi for alvor fatter og forstår. Se jer for og vær på vagt! Brug jeres sunde fornuft, siger Jesus. "Se jer for, vær på vagt", mens tid er. Gud bliver ved med at herse med os lige til vi har fattet det. 

Skulle vi nu ikke for alvor overgive os til Gud og lade ham forme os og vise os vej? Vove at være dem der punkterer det opblæste. Være som drengen i Kejserens Nye Klæder.Skulle vi ikke være dem, der modigt vover at vende om? Mens tid er. Være forbilleder. Være dem, der står ud af sengen hver morgen, med det formål først og fremmest at tjene Gud. Ikke for at samle os rigdom i kroner og øre, gods eller guld, likes eller anerkendelse, viden og information.

Dagen begynder rigtigt hvis du begynder den med Gud. Lad Gud sætte fortegnet for din dag. Stå ud af sengen hver morgen med det formål at samle rigdom hos Gud. Så er dagen godt begyndt, og du bevæger dig hen imod den sande og lyksalige fred. Hjertets og sjælens fred. Guds fred. Ingen kender dagen før solen går ned. Livet er for kort til at jage efter bobler. Derfor gælder det om at leve mens vi kan. Være til stede i livet og glæde os over det vi har og er og kan. Lad os leve og være Guds vismænd og i morgen, når vi slår øjnene op, begynde hver dag med at sige: her er jeg, Gud. Vis mig din vej.

Heri er livet og lykken som ingen, ingen, kan tage fra os.  

 

 

 

 

 

bobler

Bøn:

Herre Jesus Kristus!

Tak at du viser os vej til din fred.

Tak at du viser os at ikke alt der glimter er guld,

at ikke alt verden render efter er vejen til lykke.

 

Bliv ved med at herse med os.

Blive ved med at forme os efter dit billede.

Gør os til dine vismænd i og for verden.

 

Fred giver du os. Da frygter vi ikke nattet

Fyldt af din fred behøver vi ikke kende dagen i morgen