Craft Theology - håndens teologi

Hånd og Ånd!

Jeg holder workshops i det hele for både minikonfirmander, konfirmander, voksne, kirke- og kulturmedarbejdere og præster.

craft theology

Kære læser

Velkommen her på bagsiden. Her ser du løst og fast fra den kreative kant af teologien. Craft Theology - godt dansk og mundret ord, ikke! - handler om at tilegne sig kristendom og trospraksis via det kreative.

Om du maler, tegner, drejer træ, snitter i pinde, pilefletter, strikker eller bager godt brød sammen med en teologisk tanke eller to, så er du en del af vores fællesskab.

Og jeg vil ikke høre ét ord fra dig om at "det kan jeg jo ikke!" Jo da, vel kan du! Du er skabt af Gud til selv at være skabende. Gud meddeler sig til os mennesker på mange forskellige måder, ikke mindst gennem det kreative.

Jeg gætter på, at du, som jeg, også har siddet og tegnet mønstre på blanke sider i regnehæftet da du gik i skole. Og imens tænkt så godt! Du behøver bare finde et par kulørte kuglepenne og en ternet blok og så  er du i gang igen. Jeg har altid sagt til mig selv, at jeg ikke kunne tegne. Men nu gør jeg det så altså alligevel. Jeg maler/tegner i min Bibel. Det kan du også gøre. Lad dig inspirere af billederne her på siden. Køb evt. en æske akvarelblyanter, som dem jeg bruger. Bare gør det, kast dig ud i det og "læs" bibeltekst således.

Og hvad med at strikke? Det kan mænd såmænd også lære.

Og hvad med at lave dit eget Fadervor-armbånd?

Og bage et godt brød til deling med familie, venner, kolleger, naboer?

 

Og hvorfor ikke

skrive dig et haiku digt

- kreativ med Ord.

(Haiku er et tre-linjersdigt, der består af 17 stavelser i fordelingen 5-7-5)

 

 

Bibelmaleri

artikel fra kirkebladet #1 2019

Hånden på værket – passer du på det?

Ude i kirkens gård står et enkelt ensomt træ. Engang stod der fire, et i hvert verdenshjørne. Men de tre gik med tiden under. Måske er det næsten symbolsk for tiden? Jordkloden vånder sig, art efter art bukker under og går til. Vi taler om klimaforandringer, formentlig pga. af vores overforbrug og misbrug af den klode Gud har givet os at forvalte. Dengang Gud skabte verden, skabte Han den som et paradis på jord; det bedst tænkelige til sine skabninger, var Hans tanke. Men det varede ikke længe før… I kender fortsættelsen (1. Mos.).

Mit konfirmandhold har båndlagt kirkens sidste træ ved at pakke det ind i strik i alle regnbuens farver. Her står det ikke bare som symbol på at vi skal tage godt hånd om det Gud har givet os. Men det står der også som deres opråb til os voksne: Tag jer nu sammen med det klima!!!

Og hvad mere er: konfirmanderne har selv strikket det. Gud har skabt os mennesker til at være kreative og skabende og Gud har skabt os med flere talenter end vi aner. Vi kan meget mere end vi tror.

Der er en overvægt af drenge på mit hold. Men her kan I selv se, at drenge også kan lære at strikke. En hel dag, 6 timer, strikkede og strikkede vi, og imens gik ikke bare hyggesnakken, men også de dybe, alvorlige samtaleemner blev taget under kærlig behandling, mens vi sad der og strikkede sammen. Jo, og så blev der ind imellem regnet. På tavlen blev der ført nøje regnskab med både løbelængder, gram og færdigmål.

Det er håndens teologi, drevet af Ånden. Det er vigtigt, at forkyndelse ikke bare er til øret men også bliver lagt i hånden på konfirmanderne, fx ved at de lærer en lillebitte bid af et håndværk. Der ligger et glimt af Gud i enhver af os som kommer allertydeligst til udtryk, når vi selv skaber et værk; med hånd og Ånd. I kan læse mere om såkaldt craft theologywww.helleviuf.dk/bagsiden, hvor der både er billeder og ideer til, hvordan også du kan komme i gang.

Det gælder ikke bare konfirmander men det gælder også dig, kære læser: find din skabende kreativitet frem.  

Helligstrik

craft theology fadervor-armbÄnd

Fadervor-armbånd

0 kommentar(er)

Kommenter gerne

Skriv en tekst her