skærtorsdag

Sammenspist

Har du nogensinde tænkt over, hvor mange måltider du mon har sat til livs? Lad os sige 3 måltider om dagen x 365 dage x din alder. ... x 1/2 time. Det bliver til noget.

Måltiderne er uhyre vigtige for os mennesker. Der er langt mere på færde end ren fodring. Dette afspejler sig i den sproglige dobbelthed af ordet føde: 1) som mad vi indtager (navneord) og 2) som det at sætte noget (et barn fx ) i verden (udsagnsord). Måltidet fornyer livet på langt flere måder end den rent biologiske. Måltidet afføder også det fællesskab, som vores liv er så dybt afhængigt af. 

Bordfællesskabet er helt afgørende for udviklingen af vores menneskelighed; her lærer vi allerede fra vi er helt små at dele med hinanden, at række videre, at vente på hinanden, at egne behov ikke nødvendigvis kommer først, at spise det, der serveres selvom det ikke er favoritretten, for vi lærer, at værtens/værtindens sjæl og ånd er lagt i det måltid, så at afvise det er at afvise hende. Vi lærer at være opmærksomme på hinanden og at være taknemmelige. Jeg husker fra min barndom, hvordan min bror og jeg skulle dele en sjælden sodavand - det var før halve og hele liters flasker! Her var min mors princip urokkeligt: Den der deler, tager sidst!Gennem måltidet trænes vi ganske enkelt i sociale og kulturelle kompetencer.

Ud af bordfællesskabet fødes ikke bare menneskeligheden i os men også hele grundmønsteret i vores samfund. Derfor er det en katastrofe, at vores spisekultur i disse år forandrer sig, så vi oftere spiser alene eller forskudt af resten af familien. Måske sidder vi sammen men vi spiser ikke det samme. Vi og vores børn mister derved kompetencer, der ikke kan erhverves andre steder end ved bordet og måltidsfællesskabet. Slip ikke fællesspisningen men prioriter den HØJT! Og gør så noget helt særlligt ud af måltiderne til højtiderne. Byg gode minder for jeres børn og børnebørn.

Ved min mormors frokost- og kaffeborde, hvor landbokoner kom på visit og familien samledes, lyttede jeg mig til vigtige værdier og holdninger til livet - politiske, etiske og moralske - og her lærte jeg mange kundskaber og færdigheder om praktisk hverdagsliv, som fx det at strække farsen eller aldrig at bruge den sidste krone. Jeg fik en vigtig livsforståelse, som jeg har anvendt igen og igen - særligt det med den sidste krone! 

For os kristne er det også måltidsfællesskabet, der er det allermest centrale. Ja, de tidligste kristne var faktisk kendt for, at de spiste sammen og delte brødet med hinanden. På engelsk kaldes Gud Herren for the Lord. ”Lord” kommer af det oldengelske ord hlaford, der betyder ”den, der skaffer og vogter brødet”. Også andre ord antyder hvad der er på færde: Cum panis (latin) betyder ”den man deler brød med” = companion (engelsk) = kompagnon (dansk) = ”følgesvend og ven”. Derfor kaldes nadveren også kommunion, der betyder ”fællesskab”. For når vi spiser sammen i Jesus' navn, er Jesus midt imellem os og vi bliver da en del af et stort og helligt fællesskab. "Jeg er Livets Brød", siger Jesus.Så gå i kirke og bliv en del af et stort, helligt, samspisende fællesskab, for Guds Ånd er i det måltid, som værtindens er i påskefrokosten derhjemme.

Og inviter så din familie og dine venner til middag i weekenden - eller hvad med en helt almindelig hverdagsmiddag? - og spis jer så sammen. Børn hungrer efter at have rolige, hyggelige, langsommelige måltider med os voksne!  Når jeg ved juletid finder på at spørge kirkens børn om, hvad de ønsker sig til jul, er svaret næsten samstemmende: tid med familien til at spise god mad. Skulle vi ikke giv dem, hvad de længes efter?

Sørg for at have god tid ved bordet til at tale sammen og spørg nu hinanden: Hvad er det vigtigste i tilværelsen?

... Men hvorfor ikke allerførst indlede måltidet med en taksigelsesbøn? Tak hinanden i hænderne og sig hver især en ting I er taknemmelige over. Og tak så til sidst Gud for dem I har fået at dele brød og liv med.

Rigtig god appetit på livet for og med hinanden!

 

I dag kunne du

- tænke over, hvilke måltider der har været de bedste

- finde nogen at spise sammen med. Vor Herre er altid parat.

Spørgsmål til dagen: Hvad længes du efter?