Her er linket til FOLKEKLUBBEN's "Fedterøv":

http://www.youtube.com/watch?v=DBudp0EmbDM

Jeg ville have linket til et band, som jeg hørte på Roskilde Festival 2008, The Campbell Brothers med nummeret Don't Let the Devil Ride. Men det findes tilsyneladende ikke på You Tube. Derfor får I en anden udgave af samme sang.

http://www.youtube.com/watch?v=mAsv6j7cs4o

 

 

Don't let the Devil ride!

 

 

Det er fastetid. Og i fastetiden retter man særlig opmærksomhed på sig selv som kristen. Det er tid til selv-ransagelse, tid til at tænke over, om livet kunne leves anderledes.  

I denne tid hører vi tekster om al slags djævelskab og anklager mod os. De tekster er som et spejl, der holdes op foran os.

Det kræver sin mand eller kvinde, både at lægge ører til og se i øjnene. For måske må man se i øjnene, at man har sluppet den onde ind ad bagdøren.

Her kommer man i kirke og vil bare høre det glade budskab. Og det skal I få: ” Gud elsker jer og I er hans børn og derfor skal I ligne Gud og følge hans eksempel”. Det var sådan gudstjenestens første læsning blev indledt.( Ef. 5.)

Hold nu godt fast i det, når jeg nu trækker jer rundt i alle dæmoniens elendigheder. Glem det ikke!

Magt til at uddrive dæmoner

Vi tager den lige igen: ” Gud elsker jer og I er hans børn og derfor skal I ligne Gud og følge hans eksempel”.

Derfor kan I tåle, at se det i øjnene. Frygt ikke. For I har større magt end I aner til at bekæmpe den onde.Det har I fordi I er skabt af Gud til at ligne Gud og følge Gud. I har så stor magt og myndighed, at I kan uddrive dæmoner; aleme ved jeres tale: Vig fra mig! ... Og I har lige bekendt, at det er det I vil: ”Vi forsager djævelen og alle hans gerninger og al hans væsen”.

Fluernes herre

I kan kalde ham hvad i vil; Djævelen, dæmonen, Satan, Beelzebul, Fanden selv. ”Kært” barn har mange navne.

- Beelzebul, som I hørte om, er ligesom tropsføreren for dem alle. Herren over de urene. Beelzebul betyder ”fluernes herre” Be’el er det samme som Ba’al og det betyder ”herre” og zebul eller zvuv betyder flue. Man kan næsten høre det, et lydord. 

Og så behøver jeg bare at sende jer tilbage i minderne om en varm sommerdag på landet med sværme af fluer, der lige havde mæsket sig i møddingen inden de landede på lækkerierne på kaffebordet. Dem, der endnu ikke var blevet fanget af den der gule fluefanger-slange i loftet og sad der og sprællede. Godt så. Nu begynder vi at nærme os hvad dæmoni er, en beskidt affære. Urent som fluesværme. … Jeg undskylder for det billede jeg nu har efterladt jer med på denne smukke første forårssøndag. Det var bare et forsøg på at give et billede af, hvad vi forsager og hvad det vil sige at forsage.

Se dæmonerne i øjnene

Vi forsager Djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen. Se blot jeres dæmoner i øjnene. Og forsag dem så. Det har I magt og myndighed i jer til at kunne. I, Guds børn. Lad os nu få dæmonerne frem i lyset, det tåler de så dårligt.  

Det er kendetegnende for Satan og hans lige, at de er urene- en beskidt affære - stumme, omflakkende, hvileløse og sætter sig onde af- og indtryk. Og det gør ondt. Helvedes ondt til tider.

Hvordan viser det sig

Ondskab har mange former. Oftest tænker vi tortur, voldtægt, overlagt mord, massedrab, og mere af samme skuffe. Men dæmonien er på færde mange andre steder. I det små. Og ofteforklædt, for de onde – eller det onde - kan tage skikkelse af hvad som helst. Det man tror, er et yndigt lille englebarn kan vise sig at have djævelen siddende på skulderen. Der går for øjeblikket en film om et barn der med sine falske beskyldninger får bragt en mand voldsomt i klemme.  

Det eller den onde kan lige så stille snige ind alle steder; og han går stille med dørene, kan I regne med. Det sniger sig lige så stille og uset ind. Det er nemlig et andet kendetegn, at den onde tilpasser sig. Går i ét med os uden vi rigtigt opdager det. Ikke før vi mærker virkningen af den ondes tilstedeværelse.  

Virkningen

Den mand, som Jesus drev dæmonen ud af var ramt af stumhed. Helt konkret og bogstaveligt tager Fanden mund og mæle fra os, så vi ikke hæver stemmen, når vi erfarer noget, vi burde sige fra overfor. Snyderi, sladder, tyveri, fattigdom,  

Det onde er Guds totale modsætning og kendes på at snylte på det gode. Det onde er nemlig ingenting i sig selv.  I kender selv stribevis af eksempler på snylteri.  

Fedterøv

Det nye danske band Folkeklubben har en sang om snylteri i mellemmenneskelig forstand. Sangen hedder ”Fedterøv”. I kan finde den på You Tube

Den afspejler glimrende, hvordan den onde lige så stille – og tavst - snylter på det gode. Jeg citerer et par vers:

Du var hurtig til at ta’

når der var fire øl på bordet

og fem, der sku’ ha’.

 

Du har hus og friværdi

Går i by’n med 11 kr

Kommer hjem med de ti.

 

En hjemløs spø’r efter de ti

du griner kun hånligt af ham

melder ”hus forbi”.

Fedterøv!

 

Kender I typen? Da jeg første gang hørte bandet synge denne her sang ved en fest, så stod jeg der og syntes at ”sådan nogen” typer kendte jeg godt.

Og meldte selv hus forbi. For jeg kan godt få øllerne på bordet til de andre og jeg stikker nok den hjemløse min ti’er.

Jeg er ikke ”sådan en”, tænkte jeg. Men jeg kender da godt nok liiige typen. Ham Erik Clausen ville kalde usolidarisk og Evangeliet kalder en farisæer.

 

Et øjeblik var jeg lige som farisæeren, der beder i templet; ham husker I nok: ”Tak, Gud, at jeg ikke er lige som de andre, der snyder og bedrager sig til alt”.

Men! ”Den der ophøjer sig selv skal blive nedværdiget”, ved I nok, at der også står. Og Jeg skulle med et af de sidste vers i sangen lande med et hult drøn.

Lad mig citere det vers for jer:

         Første maj er du på plads

du vil redde verden med en fjeldræv på ryggen

drop dog det gas

 

Du prædiker solidaritet

men du’ en fedtet akademisk cafe latte-narkoman

og en falsk profet

Fedterøv!     

 

Tjaa…

  Fastetid  

Fastetid er tid til at eftertænke om man er blevet sådan en fedterøv. ... ???...Karrig? Usolidarisk? Snylter? Farisæer? Ligeglad? Har sluppet fanden løs i sit liv? Eller andres?

Jesus understreger for sine tilhørere: ”Den der ikke hjælper mig med at samle, han spreder med Djævelen”.

Djævel – diabolos på latin betyder den spredte eller den delte. Den der taler med to tunger. Den, der ikke er til at stole på fx

Lad os nu vise i ord og i handling, at vi er på Guds side.  Og så bekende, at vi tilhører Lyset og ikke mørket. At Gud kan regne med os; at vi siger fra overfor det onde, når vi møder det. Uanset hvilken form det tager. Den onde går så vidt, at han kalder Jesus for det ondes redskab – som I hørte i teksten til i dag.

I kom for at høre det det glade budskab?

Det skal I få: ” Gud elsker jer og I er hans børn og derfor skal I ligne Gud og følge hans eksempel. Salige er de, der hører Guds ord og holder fast ved det”.

Salig er den der forsager djævelen og alle hans gerninger og al hans væsen!

 

 

 

 

 

 

 

Liturgi

Indgangssalme DDS nr.7:   ”Herre Gud, dit dyre navn og ære"

Læsning fra Ef. 5, 1-9

2. Salme DDS nr. 300:               ”Kom, sandheds Ånd! Og vidne giv,”

 Læsning fra Luk. 11, 14-2

Salme DDS nr. 166                       ”Så skal dog Satans rige"

Nadversalme DDS nr. 192 v.7: ”Hil dig, frelser og forsoner”

Udgangssalme DDS 366:      ”Vor Gud han er så fast en borg