Til overvejselse

- overveje hvilke kald du har fulgt i dit liv

- kald eller krise? Det er værd at give det en tanke eller to, hvordan kald og krise har det med hinanden

 

Kraftfulde ord

At blive skældt ud er som at blive slået med ord. Sådan hørte jeg engang et barn beskrive det at få skæld ud. Så fint sagt, for kan vi ikke alle genkende det? Da jeg var barn vankede der ofte skæld ud og især i mine første skoleår. I dag var jeg nok ikke blevet erklæret egnet til skolestart, tænker jeg. Der var i hvert fald mange koder jeg skulle lære.

I min barndom mødte jeg voksne, der skældte ud ligesom på forhånd, når der var et budskab de skulle have igennem til os børn. Måske kender du også sådanne voksne fra din barndom; voksne, der egentlig altid talte til børn, som om de skældte ud; sådan en tone uden tålmodighed og mildhed. Måske derfor – eller af helt andre årsager – er jeg den dag i dag sårbar overfor den slags skæld ud, hvor man ikke ved af, at man har gjort noget, som berettiger til en skideballe. 

Der er stor kraft i ord! Det ved enhver, der er blevet skældt uforvarende ud. Men det ved Enhver også, der har hørt en kærlighedserklæring visket i sit øre. Ord kan være dræbe eller de kan modsat være livgivende.

I Det Ny Testamente er der en fortælling om Lazarus og nogle meget kraftfulde ord sagt til ham: Alle tror, at Lazarus er død. Hvad der har taget livet af ham, ved ingen vist, men lagt i graven er han i hvert fald.

”Han stinker allerede”, advarer de Jesus, da han kommer ud til graven. Alle græder. Også Jesus græder. Mennesket Jesus græder over sin elskede ven, Lazarus . Men pludselig stiller Jesus sig op foran graven. Og nu er det Kristus Jesus, der råber af fuld hals ind i mørket:

”Kom ud, Lazarus!” Og så sker miraklet – eller underet – eller…? Lazarus, fortælles det, kommer vaklende ud af mørket med ligklæderne flagrende om sig.

Kaldt tilbage til livet af få ord. Ud af gravmørket. Ud af ren og skær kærlighed.

Tror vi på det? Uanset hvad vi tror, så tænker jeg, at vi alle har oplevet, hvordan de rette ord kan forandre mørke til lys i vores liv.

Der er meget at græde over i verden og i livet. Tårer skal tørres bort af kærlige ord og handlinger. Da opstår livet på ny fordi sorg bliver vendt til glæde. En lille opstandelse.

Ordet påske betyder døden går forbi. Døden går forbi! Den dag i Betania så de, hvordan døden gik forbi, da Jesus kom. Og kaldte! En glædens dag da ”sorg blev til glæde vendt, klagen endt.” Denne fortælling står som en for-fortælling til hele næste uges fortællinger, eller som en overskrift. Eller en påmindelse til os: Husk nu Lazarus, når det hele tager fart de kommende dage. 

Rygtet var allerede løbet i forvejen og havde nået Jerusalem. Det havde skudt forventningerne himmelthøjt i vejret og tusinder glædede sig og kunne næsten ikke vente med at se den mand, Jesus fra Nazaret.