Velkommen, kære læser her ved mit spisebord. 

Det at spise sammen er så vigtigt! Det behøver ikke være dyr mad, det behøver ikke være komplicerede retter, det behøver ikke være en tre-retters menu. En kop te med et stykke godt brød er jo himmelsk i hinandens selskab. Ja, selskab... det er netop det, der er det vigtigste i virkeligheden. Nogle gange er vi nødt til at spise alene men sådan behøver det ikke være alle dage i ugen, måneden, året. Fra mit arbejde med børn ved jeg, at det, de elsker og ønsker sig allermest, er at spise sammen med os voksne, der giver os god tid ved spisebordet. 

Allermest holder jeg af  de gode, dybe samtaler over et godt måltid mad med  så vel nære og kære som fremmede og fjender og derfor er mit spisebord altid et åbent bord. Velkommen skal du også være. 

Herunder på siden finder du opskrifter fra mit eget køkken, som jeg håber vil inspirere dig. 

Velkommen og velbekomme! 

Sammenspist

Har du nogensinde tænkt over, hvor mange måltider du mon har sat til livs? Lad os sige 3 måltider om dagen x 365 dage x din alder. ... x 1/2 time. Det bliver til noget. 

Måltiderne er uhyre vigtige for os mennesker. Der er langt mere på færde end ren fodring.  Dette afspejler sig i den sproglige dobbelthed af ordet føde: 1) som mad vi indtager (navneord) og 2) som det at sætte noget (et barn fx ) i verden (udsagnsord). 

Måltidet fornyer livet på langt flere måder end den rent biologiske. Måltidet afføder også det fællesskab, som vores liv er så dybt afhængigt af.  Bordfællesskabet er helt afgørende for udviklingen af vores menneskelighed; her lærer vi allerede fra vi er helt små at dele med hinanden, at vente på hinanden, at egne behov ikke nødvendigvis kommer først. Vi lærer at være opmærksomme på hinanden og at være taknemmelige. Jeg husker fra min barndom, hvordan min bror og jeg skulle dele en sjælden sodavand - det før halve og hele liters flasker! Her var min mors princip urokkeligt: Den der deler, tager sidst. Gennem måltidet trænes vi ganske enkelt i sociale og kulturelle kompetencer. 

Ud af bordfællesskabet fødes ikke bare menneskeligheden i os men også hele grundmønsteret i vores samfund. Derfor er det en katastrofe, at vores spisekultur i disse år forandrer sig, så vi oftere spiser alene eller forskudt af resten af familien. Måske sidder vi sammen men vi spiser ikke det samme. Vi og vores børn mister derved kompetencer, der ikke kan erhverves andre steder end ved bordet og måltidsfællesskabet. 

Ved min mormors frokost- og kaffeborde, hvor landbokoner kom på visit og familien samledes, lyttede jeg mig til vigtige værdier og holdninger til livet, politiske, etiske og moralske, og her lærte jeg mange kundskaber og færdigheder om praktisk hverdagsliv, som det at strække farsen og aldrig bruge den sidste krone. Jeg fik en vigtig livsforståelse, som jeg har anvendt igen og igen - særligt det med den sidste krone!  

For os kristne er det også måltidsfællesskabet, der er det allermest centrale. Ja, de tidligste kristne var faktisk kendt for, at de spiste sammen og delte brødet med hinanden. På engelsk kaldes Gud Herren for the Lord. ”Lord” kommer af det oldengelske ord hlaford, der betyder ”den, der skaffer og vogter brødet”. Også andre ord antyder hvad der er på færde: Cum panis (latin) betyder ”den man deler brød med” = companion (engelsk) = kompagnon (dansk) = ”følgesvend og ven”. Derfor kaldes nadveren også kommunion, der betyder ”fællesskab”. For når vi spiser sammen i Jesus' navn, erJesus midt imellem os og vi bliver da en del af et stort og helligt fællesskab. "Jeg er Livets Brød", siger Jesus. Så gå i kirke og bliv en del af et stort, helligt, samspisende fællesskab. 

Og inviter så din familie og dine venner til middag i weekenden - eller hvad med en helt almindelig hverdagsmiddag? - og spis jer så sammen. Børn hungrer efter at have rolige, hyggelige, langsommelige måltider med os voksne!  Sørg for at have god tid ved bordet til at tale sammen og spørg nu hinanden: Hvad er det vigtigste i tilværelsen? Her på hjemmesiden kan du læse mere, bl.a. menuforslag til en middag, som man kan lave sammen -  familiens børn, unge og gamle - og en bordbøn. 

 

Opskrifter


Brød med ansigt

Man kan hele tiden overraskes! Da brødet kom ud af ovnen havde det ansigt. Kristus kommer også til os i skikkelse af brød i nadveren. Bag brød med familiens mindste og lær dem om den lille smule gær/surdej, med så stor virkning. Sådan er det også med små, venlige og kærlige ord. De får os til at vokse som menneske. 

 

Bordkort

Man skal ikke være ret gammel før man kan bidrage til måltidet. Her har Silje på 3 - og et halvt år! - stået for bordkortene.  

Familiens små skal også have lov til at dække bordet engang imellem. Også selvom det betyder mange slags service og resten af juleservietterne i august. Lad alle tage del og mærke, at deres bidrag er vigtigt og til glæde og gavn. Det er sådan demokratiske færdigheder grundlægges - ved spisebordet! 

 

 

 

Jomfru-hummere

Okay! Dyrt, ja, men meget enkelt og let at lave - og smager mere end fantastisk. Klip rygskjoldet af - tager lidt tid, så skænk et glas hvidvin til arbejdet. Rør en pesto af persille, hvidløg, dild, reven citronskal, citronsaft og god olivenolie. Fordel blandingen over hummerhalerne. Ind i ovnen på god varme ca. 4-6 minutter. Server med godt brød og kølig hvidvin i godt selskab! NB! Husk at bruge skallerne! Du kan kogen en fantastisk fond og bruge den til bisque, suppe eller mayonnaise til æggemaden.  

 

Myntevand

Festvand

Så lidt skal der til at gøre det hele lidt smukkere og festligere: En kvist mynte i vandflasken inden den går på bordet og serveres af de pæne glas. Prøv også med agurkeskiver eller agurkestrimler, fremkommet ved at skrælle skiver på langs af agurken med en kartoffel- eller tyndskræller. Bær og hyldeblomstskærme er også meget velegnet.

NB!Men ikke rå hyldebær. De er giftige!!!

Lammesteg

Lammesteg

Det er ikke fedekalven, der slagtes, når min søn og hans familie kommer til påskemiddag. Det er derimod en hjembragt lammekølle, for med deres færøske og norske rødder sætter de stor pris på lammesteg, så det skal de da have.  Det er efterhånden muligt at få dansk lam, der er til at betale, men ellers foretrækker vi færøsk eller islandsk. Og til påske skal der selvfølgelig være en gul dessert, gerne citronfromage. 

Der skal selvfølgelig også være lam på brodet til påske, da påskelammet er symbol på det nye liv, der kommer til os gennem Jesus' død Langfredag og søndag morgens opstandelse fra de døde.  "Jeg er jeres påskelam", siger han. Så når man sætter tænderne i påskelammet derhjemme, så lad det minde jer om, at der ikke er grund til at være bange for døden; der venter jer meget mere af det gode liv på den anden side. Der er grund til at feste! 

Cherrytomater og ansjos- mayonnaise

 

Det behøver ikke at være svært eller tidskrævende for at være så ustyrlig godt. Det er denne lille sommer-forret et eksempel på. Men måske skal man være lidt voksen for at klare ansjoserne? 

Vi spiser også med både synssansen og vores æstetiske sans. Så smukt og enkelt her kan det gøres: cherrytomater med ansjosmayonnaise og hertil godt brød. 

Så er det ud i haven med herlighederne og sat til livs sammen med duften af nyslået græs ... min sjæl, hvad vil du mer'!  

 

Lady og Vagabonden-middag

Mon ikke I alle kan genkalde jer scenen fra Lady og Vagabonden, hvor de to sidder under den italienske nattehimmel og konrurerne af vasketøj på tørresnorene over dem, mens Tony spiller: "Nuuuu er det nat, en fortryllende nat, som vi kalder bella notte! "

Der sidder de på hver sin side af bordet, hvor der står et stort fad med spaghetti og kødboller i tomat. Åhhh, og da Vagabonden forsigtigt triller en kødbolle i Ladys retning... eller da de få fat i samme spahgetti fra hver sin ende og møders over fadet ...kys!  Suk! Så smuk en scene. 

Det er både familiemad og gæstemad her i huset. Men jeg er helt sikker på, at denne ret også er særdeles velegnet som scoremiddag!

I al sin enkelhed - bare så fantastisk god en ret. Boun appetito!

Moules Mariniéres

En af mine favoritretter. Så nemt og så billigt. Godt 500 g muslinger pr. pers. renses og skylles godt - meget godt! I en passende gryde svitses fintsnittede grøntsager som hvidløg, porrer, gulerødder og fennikel. Ca. 3 dl hvidvin tilsættes, så en skvæt fløde og derpå muslingerne. Låg på og efter 6-7 minutter over god varme er retten klar. Inden severing drysses masser af persille over. Server med frites, aioli (af ægte mayonnaise) og godt brød. Spises med fingrene og en tom muslingeskal som hjælpeværktøj. Det bliver ikke meget bedre!  NB!

Spis IKKE muslinger der ikke er åbne, det vil du bare fortryde!