Åndens frugt: 

 

Glæde

Fred

Tålmodighed

Venlighed

Godhed

Trofasthed

Ydmyghed

Selvbeherskelse

 

Disse er = kærlighed

Inden du begynder

 

Beslut dig for, at du gerne VIL dette her.

Prioriter det! Sæt derfor tid af til det. Gerne hver dag. 

Anskaf dig en notesbog, som skal være din åndelige dagbog. Så har du et sted, hvor du kan notere, det som sker for dig i forløbet. For meget vil ske!

Husk: Det er ikke en intellektuel bedrift for hovedet men en åndelig (spirituel) praksis for hjertet. 

Det er mere en gave, du skal folde armene ud og modtage end det er en opgave.

Måske vil du opleve, at det kræver lidt øvelse. Jeg vil snarere sige, at det er en måde at være i verden på. Så vær lige lidt tålmodig med dig selv,  ligesom Vor Herre er tålmodig med dig. Se hele tiden på dig selv gennem hans kærlige blik. 

Helt konkret

- og meget enkelt:  

Du kan udvide denne praksis, hvis du allerede har god erfaring med meditation.  

 

1) Find et sted at sidde i stilhed. 

2) Afsæt gerne en halv time. Stil et ur, hvis det hjælper opmærksomheden til at blive, hvor den skal være. 

3) Ret din opmærksomhed mod hjertets sted. Hav begge fødder i kontakt med gulvet.

4) Bed en bøn: "Kom, helligånd, kom til mig!" Eller brug dine egen ord. Hav en åbenhed, der retter sig både mod dit hjerte og opad. 

5) Tag så et af emnerne med ind, fx. glæde. 

6) Døm ikke dig selv, hvis det er svært at gør sig sitlle, åben og ledig. Lad ske, hvad der sker. 

7) Noter i din åndelige dagbog, hvilke tanker, følelser, stemninger, farver, etc. der mødte dig. 

 

Åndelig dannelse 

Åndelig dannelse

- at lukke op til en større virkelighed 

 

Åndelig dannelse handler om at give afkald. Ja! Afkald - Nej, gå ikke, bliv og læs lige videre, for det handler dig.  

Vi lever i en verden, hvor det kun sjældent handler om at give afkald men derimod ofte om vækst og forbrug og egoisme. Det tåler ingen af os dybest set i længden. Det ender vi med at bryde sammen under. Vi lever med mange illusioner om sig selv - og Gud. Vi lever nemlig ofte med et selv- og gudsbillede, som vi enten har overtaget fra vores omgivelser eller opbygget af os selv på et skævt fundament. 

Åndelig dannelse skal være en fast del af din hverdag, for det er til stor gavn for dig og de mennesker du har i din nærhed. 

Når du beslutter dig for at gå med på en fasteperiode, skærper du din opmærksomhed på den åndelige side af dit liv og helliger dig det vigtigste og væsentligste: At blive dig selv. 

Når du giver afkald, bliver der plads til Gud. Jesus siger: ”Ingen kan være mine disciple uden at give afkald på alt sit eget” (Matt. 10,39).

Når det sker, bliver der nemlig plads til noget bedre. Når vi slipper vores buldrende ego, bliver der plads til at et nyt menneske kan begynde at tage form i mig. Så er der rum for at man kan begynde at modtage (Joh. 20, 19 – 22). Først da!

Tro mig, når jeg siger, at der følger en  stor frihed med, når du begynder at tage ansvar for den åndelige side af dig selv. 

Disse faste-refleksioner handler om Åndens frugt, som du ser listet her tv. Her vil vi arbejde med GLÆDE. Du finder forslag her th. 

Du vil ikke fortryde den investering i dig selv. 

Rigtig god faste!

 

Det er tid til at hellige sig sit liv - revidere og rydde op

 

Tag en pause og tid til dig selv

Er det ikke på tide, at du tager en pause og kigger dit liv lidt efter i sømmene? Eller er alt bare som du drømmer om?

Intet tidspunkt er bedre end tidspunktet lige NU til at tage sit liv op til revision; måske blot et enkelt lillebitte område af dit liv.

Ligesom vi kører bilen til regelmæssig service, gør det godt at vende blikket indad engang imellem. Mange forsøger sig ved nytårstid med nytårsforsætter men ofte er der så meget andet lige ovenpå jul og nytår, så det går ofte hurtigt i vasken. Den kristne kirke har en lang fasteperiode i det tidlige forår, som er oplagt at benytte til formålet. Der er et utal af måder at bruge sin fasteperiode på. Jeg vil dele min egen praksis med jer til inspiration. 

Faste er at hellige sig sit liv. Faste er at holde pause fra noget, som har taget plads op for andet, som du har brug for, savnet eller længtes efter. Faste er at omhælde den gamle vin til ny flaske. 

 

Det gamle og det nye

Når Helligånden får lov at komme til i dit liv, vil du hurtigt opdage hvilken god frugt det afsætter. Du vil stille se, at dit nye menneske tone frem. I kristendommen skelner vi mellem det nye og det gamle menneske. Jeg synes det er et godt billede. Det gamle menneske er dit larmende ego. Det har travlt med at dømme og fordømme både dig og omgivelserne, fordi det tror, at det kan være dommer over liv og død. Det driver også til storhedsvanvid, egoisme, selvhævdelse. Det planter angst og frygt.  

 

Skal livet være en kamp?

Dit ego sender dig som regel i kamp. Lyt til hvor mange kamp- og krigsmetaforer der anvendes for snart sagt hvad som helst. Vi får, hvad vi sender ud. Går du i slåskamp, får du slag tilbage.  Jeg er vokset op i en tid, hvor alt var kamp og knyttede næver. Kvinde- og kønskamp, arbejdskamp, klimakamp, kamp for sig selv. 

Følelser var en kamp. Var du vred – og det var du helt sikkert, kunne du ikke mærke det, så var det bare fortrængning- så skulle du råbe din vrede ud over havet og bokse på en pude eller sparke til et eller andet. 

Allerede dengang fornemmede jeg, at der var noget galt. Retorikken blev jo bare hårdere og hårdere. Vreden blev jo bare forstørret. Vi var til sidst vrede på alt og alle. Fik jeg det bedre? Nej! Tværtimod. Det kunne man så gå og skamme sig over, når vreden var blevet for udmattende. Jeg har opgivet de kampe og jeg prøver at undgå kampmetaforikken i min tale. 

 

Åndens frugt er kærlighed

Når det ny menneske får lov at tone frem, lægger det en betydelig dæmper på det gamle menneske, egoet. Der indtræder simpelthen en ny tilstand i dig:

Glæde, fred, mildhed, tålmodighed, trofasthed, godhed, venlighed og selvbeherskelse (læs: Gal. 5, 22)

Disse kalder vi Åndens frugt. Under en samlet betegnelse: Kærlighed! 

 

Himmeriget i dig

Vi har alle fået en fødselsgave i form af en hellig kerne i os. Når dette lille frø får næring, sætter det frugt:  Åndens frugt. 

Det ligger som et indre himmerige i dig. Brug det! Det er mægtige kræfter, du har mulighed for at sætte i sving. 

Det er tid til at hellige dig dit liv. Nu er det på tide! 

 

Glæde

 

Glæde

"Vær altid glad " 

(1. Thess 5, 16)

Tør du hengive dig til glæden?

Der hører en åndelig kraft sammen med at glæde sig. Glæde er så dybt fundanentalt og hverdagsagtigt selvfølgeligt, at du kan komme til at overse den. Er det dig? Brokker du dig snarere og lever i melankoli (læg mærke til dine indre samtaler med dig selv, så vel som dem du fører med andre)? 

Glæden flyder i rigt mål omkring os. Din eneste opgave er at fange den ind. Det er noget i glæden, der kan vække stor modstand i nogen. Er det dig? At indfange glæden kræver, at du tør hengive dig.

Mange lever i en jernnæve af holdthed og lukkethed enten som selvbeskyttelse eller måske blot dårlig vane. Egoet vil gerne holde os fast på et særligt selvbillede. Vi lever selvcentreret, som om vi skylder os selv alt. Verden indgyder os frygt for alt muligt. Det optager plads for glæden.  Tør du hengive dig og slippe din jeg-bevidsthed kan glæden komme til. Hengivelse er selvforglemmelse. 

Du har et valg!

Vælg glæden! 

Gå en tur i dit sjæleværksted: 

Hvilke erfaringer har du gjort dig mht. glæde?

Hvordan mærkes glæde? 

Hvordan ser den ud?

Hvornår var du sidst glad? 

Hvad gør dig glad?

Hvordan mærkes glæde i kroppen?

Hvordan mærkes glæde i rummet?

 

Når du lægger dig til at sove, så kontakt hjertet, hvor glæden bor. Gør det samme, når du vågner og står op. 

Glæden skal øves dagligt. Prioritér det. Henover ugen har du skærpet opmærksomhed på glæden. Skriv ned i din åndelige dagbog. Læs i din bibel og tak i bøn for Åndens kraft i dit liv. 

Det er synd ikke at glæde sig! 🙂