TID TIL NÆRVÆR

7  refleksioner med billedbøn 

gennem fastetiden og frem til påsken 2021 over Jesus' "jeg er"-ord. 

Mod til nærvær

Velkommen til

7 ugers kristen hjertepraksis

Vi mennesker bærer to identiteter i os. Her vil vi sondre mellem "det gamle" og "det nye" menneske.  Det nye menneskes identitet er formet af at have en øget bevidsthed om sig selv og alt det skabte  Det nye menneske ligger som kim hos os alle. Det er med andre ord ikke noget vi først skal arbejde hårdt for at tilegne os. Vi har det allerede - Guds rige i os. Men det er i større eller mindre grad overdøvet af det gamle menneske. Nu skal du igang med at give det nye menneske plads; den du virkelig er, når du hviler i dig selv, er i balance og kan både tale og handle ud fra det allersmukkeste sted i dig selv. Det sted, der er ikke-dømmende fyldt af glæde, taknemmelighed og åbenhed.  Men hvordan, spørger du måske. Vær stille og lyt. Alle svarene til dig er derude. De kommer til dig. Vær åben. Effata! (aramæisk: luk dig op!)

Gennem disse 7 uger skal vi i praksis gennem øvelser lade det nye menneske komme mere og mere til orde i vores liv og gøre op med gamle vaner og tankesæt som binder til noget, der ikke gavner.

Denne 7 ugers hjemmeretræte er særligt lavet til dig, der ikke er specielt fortrolig med kristen bøn, meditation og spirituel trospraksis. Men varmt velkommen til enhver!

 

Forberedelse

  1. Beslut dig for, at du gerne VIL dette her.
  2. Prioriter det! Sæt derfor tid af til det. Helst hver dag og nogenlunde samme tid på dagen. 
  3. Anskaf dig en notesbog til dette formål at du kan notere, det som sker for dig i forløbet.
  4. Husk: a) Det er noget, der kræver øvelse (retttere: det er en måde at være i  verde på), så vær lige så tålmodig med dig selv som Vor Herre er tålmodig med dig. Se hele tiden på dig selv gennem hans kærlige blik. b) Det er ikke en intellektuel bedrift for hovedet men en spirituel praksis for hjertet. 

 

5 kommentar(er)

Skriv gerne en kommentar her:

2021.03.03 Skrevet af Jens
Der sættes gode ting igang. Jeg er nybegynder og er glad for at være kommet ind her og igang.
2021.02.25 Skrevet af Anne
Tak for invitationen, jeg vil gerne være med.
2021.02.25 Skrevet af Helle P
Gode ord!
2021.02.18 Skrevet af Anne Gro
lige hvad jeg har brug for, Tak,
2021.02.17 Skrevet af Marianne
Kære Helle
Jeg er med! Tak!
Kh. Marianne

Du er velkommen til at skrive en kommentar  herunder.  Du  må gerne være anonym og behøver derfor ikke skrive navn, når feltet beder dig om navn. 

"Jeg er vintræet, I er grenene!"

Dér, hvor jeg går næsten dagligt er der en vinmark. Forleden sad der en mand på en omvendt kasse og var igang med at beskære sine vinstokke. Det gjorde han ret brutalt - syntes jeg. Men som han sagde, hvis de skulle bære god frugt måtte det til. Sådan er det også med vores trosforhold. Det må fra tid til anden tages under kærlig beskæring for ikke at være frugtesløst.

"Jeg er det sande vintræ og I er grenene", siger Jesus. Det betyder, at vi hører sammen i relation med Gud. Alle relationer skal plejes for at bære frugt. 

I denne uge handler det om en side af Jesus, som vi sjældent ser. Han er barsk og afviser en kvinde, der kontakter ham. Hvordan ser din Jesus ud? Vores gudsbilled er formet af mange ting. Det er formet af vores forældre (en streng far giver ofte et billede af en streng Gud), af vores selvbillede ( taler vi ned til os selv, er vores billede af Gud oftest billedet af Gud, der taler os ned), af lærere, præster, venner, etc. Dertil kommer, at det også formes af de erfaringer, oplevelser og møder vi konkret har haft med Gud. 

1) Sæt dig nu og hvil i Guds nærvær. I de gode forhold behøver vi ikke så mange ord mellem os. Vi har naturligt nemt ved at bare sidde sammen. Mærk dit åndedræt, der bevæger sig ubesværet ned i bunden af maven og er roligt. Prøv nu at fornemme Guds blik hvile på dig. Hvordan ser Gud dig? 

2) Nu kan du lytte til refleksionen og derpå billedbønnen. Mærk, hvad det vækker i dig eller hvad du særligt berøres af. 

3) Slut af med at gøre nogle notater i din notesbog.

 

4) TIL OVERVEJELSE: Hvordan er dit billede af Gud? Hvordan ville du ønske det var? Brug noget tid henover ugen på "opgaven".

 

"Jeg er vejen, sandheden og livet!"

"Jeg er vejen," siger Jesus. Sidste uge stod du ved døren og den gik op for dig, da du bankede på. Nu ligger vejen åben foran dig. Læs Joh. 14,6.

Du gør klar til at gå den - vejen mod sandheden og livet. På vej mod dit nye menneske. I denne uge handler det om prøvelse, fristelse og ørkenvandring. 

1) Nu skal du ind i roen. Sæt dig på dit stillested og lad roen og hvilen komme til dig. Mærk dit åndedræt, der er dybt og helt nede i  maven under mellemgulvet. Sid nogle minutter. Mærk åndedrættes VEJ igennem dig. Brug det ord, du fik i sidste uge EFFATA på indåndingerne og mærk hjertets område udvide sig. HVIL I GUDS NÆRVÆR! 

2) Når du har siddet en stund således fokuseret er du klar til at lytte til videoerne nedenfor. Først en refleksion over Jesus i ørkenen lige efter hans dåb. Derpå en billedbøn over teksten. Mærk hvad hhv. refleksion og bøn gør ved dig. Derpå skriver du enkelte notater i din åndelige dagbog. 

3) TIL OVERVEJELSE: Hvilke fristelser har du mødt i dit liv, som har ført dig på afveje? 

________________

Desuden kunne du: 

4) Måske har du prøvet "bibelmaling"? Det vil nemlig være vores anbefaling, at du nu bruger lidt tid på at male dig ind i de bibelske tekster. Slå op på Matt kap. 4, 1-10 og læs om Fristelsen i Ørkenen. 

Mal nu henover siden i din Bibel. Find evt. motiver på nettet til at lade dig inspirere af. Du kan også nøjes med at strege vigtige ord under med forskellige farver. 

Se eksempler her på bibelmaling De bedste farver er akvarelblyanter, der både kan bruges våde og tørre. 

Jeg er døren

"Jeg er døren!"

"Jeg er døren!" siger Jesus. Bank på, og der skal lukkes op. Dette er den første uges ord til de 7 ugers hjemmeretræte. Læs evt. Joh. 10,9 og Matt. 7,7c. Brug orden flittigt gennem ugen.

1) Sæt dig og find hvile. Måske vil du tænde lys.

Få åndedrættet i ro og ned i maven. Mærk, at det på vejen passerer gennem dit brystområde, hjertets sted. Tøm hovedet for tanker; myldrer de, så fokuser på dine fødders kontakt med gulvet og den jord du er skabt af. 

Nu skal du ned i dit hjerte. Brug det aramæiske ord EFFATA, der betyder "luk op" som dit "mantra" på din indånding. Brug en stund på bare at trække vejret og være. HVIL I GUDS NÆRVÆR!

2) Lyt så til videoerne herunder. Du kan standse videoen undervejs, hvis du behøver mere tid.  Gentag over så mange gange i ugens løb, som du ønsker det. Brug gerne en halv times tid dagligt. Eller 2 x 10 min. hvis det falder dig nemmere. 

3) Til slut kan du bruge din notesbog til at skrive eller tegne det, der har rørt sig i dig i dag. Glem ikke at notere hvad der giver dig glæde og taknemmelighed. Selv den mindste lille ting har betydning... som rødkælken, der lige nu hopper foran mit vindue. 

4) TIL OVERVEJELSE: Hvordan har du det med at bede om hjælp til dig selv?

_______________

Desuden kunne du: 

5) Læs også gerne om Jesus' dåb i MAtt. 3, 13 - 17 og brug det som refleksion over, hvad din egen dåb betyder for dig. Hvis den behøver at støves lidt af, så er intet tidspunkt bedre end nu. Din dåb er døren ind til en meget større dimension af det at være menneske på denne jord.